петък, 6 март 2020 г.

Анкета Здравословно хранене

В училището се проведе във връзка с проекта анкета, която изследва формирането на здравословно хранене. В нея участваха всички ученици от 5 до 12 клас.
те дадоха отговори на редица важни въпроси.





Анкетата е анонимна и се провежда във връзка с проект „Здравословен модел на хранене при активно спортуващи ученици 5-12 клас – ключ към високи спортни постижения“, участващ в Националния ученически конкурс
„ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2019-2020
1.Какво според вас е здравословното хранене? (Посочете само 1 отговор)
А. вкусно
Б. разнообразно 
В. съобразено с нуждите на организма
2.Каква роля играе храненето? ? (Посочете само 1 отговор)
А. фактор за добро здраве 
Б. служи за  нормален  растеж 
В. жизненоважна
3.Кои храни са полезни за организма? (Посочете повече от 1 отговор)
А. плодове  и  зеленчуци 
Б. мляко  и  млечни  продукти 
В. пържени храни 
Г. захарни изделия
4.Кой хляб е по‐полезен за консумация?  (Посочете само 1 отговор)
А. ръжен
Б. черен
В. бял
5.Отбележете кои напитки са здравословни? (Посочете повече от 1 отговор)
А. натурален сок от магазина
Б. газирани напитки
В. фреш
В. кафе
Г. чай
Д. енергийни  напитки 
6.Храните ли се здравословно като цяло? (Посочете само 1 отговор)
А. не  се  храня  здравословно
Б. старая се да се храня здравословно
В. спазвам принципите на здравословното хранене
7.Какво ядете най-често за закуска в училище?
А.закуска от тесто
Б.сандвич
В.плод
Г.друго
8.Откъде си купувате закуските и напитките?
А.БИЛЛА, която е в района
Б.кварталната лавка до училище
В.нося си от дома
Г.не закусвам
9.Какво бихте искали за закуска?
А.здравословен сандвич
Б.бургер
В.мюсли
Г.плодове

На база на тях учениците от 10 б и 11 б клас изготвиха SWOT анализ, който прилагаме.
SWOT анализ


Силни страни (Strengths)
  • Учениците са наясно какво е здравословна храна
  • Те се опитват да се хранят правилно - някои си носят качествена храна от вкъщи
  • Има стол в училището и училището дотира стойността на купона - той струва само 50 ст.

Слаби страни (Weaknesses)
  • Липса на лавка в самото училище, защото след проведен ремонт за енергийна ефективност, училището няма право 5 години да дава под наем помещение
  • Храната от стола-майка невинаги е добро ниво и порциите за големите ученици са малки

Възможности за промяна (Opportunities) 
  • Търсене на нови варианти за снабдяване със здравословна храна, по време на учебен процес и тренировки
  • Павильонът наблизо може да започне да продава по-качествена храна, съобразно потребностите на децата

Заплахи(Threats)
  • Пътуванията, поради участията в състезания, нарушават изградените модели за здравословно хранене
  • Учениците закъсняват за час, когато ходят за храна в БИЛЛА, която е в района
  • Семействата на някои деца не се стремят да спазват принципите на здравословно хранене.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

50-30-20 или защо храненето е важно за подрастващите спортисти

Финалната презентация по нашия проект, която е изработена от 11 б клас, дава цялостна представа за ролята на хранителния режим за младит...